úterý 3. března 2015

Jste zahlcení a uspěchaní? Zbavte se stresu

Pokud zjistíte, že pendlujete od jednoho úkolu k druhému, a máte strach, že nic nestíháte…
Pokud jste ve velkém stresu a zahlceni vším, co musíte udělat…
Zkuste si vše, co Vás stresuje, vypsat na papír.

Je to něco, co sám dělám. Často se probudím a vím, že mám před sebou milion věcí, které jsou potřeba, a další milion mě při tom napadá. Ležím v posteli zhruba 20 minut a jenom přemýšlím nad vším, co potřebuji udělat, a nad problémy, které mě stresují.
A pak si napíšu seznam: vše, co se teď děje a kvůli čemu jsem pod tlakem. Moje projekty, ale i drobné obchůzky, platby nebo osobní problémy, které mi vězí v hlavě. Když jsem to udělal poprvé, bylo najednou úžasné to mít před sebou, místo toho, aby se mi to honilo splašeně hlavou.

Jakmile jsem měl seznam, napsal jsem si krátkou poznámku ke každému bodu, a tou bylo řešení daného problému. To mi ihned udělalo dobře.

Pak jsem šel do akce: Něco jsem vytěsnil, zrušil, odložil a vrhnul se na zbytek.
Udělal jsem si na zbylé věci místo v kalendáři a v tu chvíli to ze mě spadlo.

To byla úleva!

Vypsání si věcí, které nás stresují, není nástroj, který Vás zbaví všeho tlaku, ani vás nenaučí, jak se se stresem vyrovnávat. Je to ale dobrý a rychlý způsob, jak se zbavit věcí, které Vás dlouho pronásledují, pocitu, že nemáme dost času, nebo jak se zbavit ztráty soustředění.

Jak na to.

Tady máte postup:
  1. Napište si seznam. Vše, co vám běhá hlavou a tíží Vás si napište na papír (nebo do textového dokumentu): stávající nebo budoucí projekty, drobné úkoly, pochůzky, práci, výlety, problémy ve vztahu, oslavy, mítinky, dovolené, nákupy, e-maily, na které myslíte, žádosti, atd… Není potřeba vymýšlet pořadí. Prostě je sepište. Nemusíte napsat všechno – postupně můžete i přidávat, když Vás něco napadne.
  1. Dělejte si poznámky.
Udělejte si ke každému bodu malou poznámku. Můžete se úkolu zbavit? Můžete ho zrušit? Můžete se vyvázat? Můžete to přesunout na jindy? Můžete požádat někoho, aby to udělal za Vás nebo aby Vám pomohl? Nebo je to naléhavé a patří to na seznam: Musím udělat dnes nebo zítra? Zaslouží si to rezervaci ve Vašem kalendáři? Můžete si dnes vymezit čas, kdy splníte malé úkoly na seznamu? Potřebujete si s někým promluvit, abyste se zbavili konfliktu, který Vás trápí? U každého bodu stačí krátká poznámka – řešení.
  1. Zbavte se toho.
Pokud se můžete vyhnout více úkolům najednou, udělejte to. Zrušte, zbavte se jich, delegujte nebo je odložte. Zkuste si udělat prostor, abyste měli na talíři tak akorát. Vezměte si pár minut a napište e-mail nebo zavolejte a zrušte či přesuňte úkoly. Tohle Vám dá potřebný prostor a čas.
  1. Řešením k řešení.
Na zbytek věcí si udělejte čas a vyřešte je. Vymezte si v rozvrhu čas na věci, co mají velkou prioritu, a zbavte se věcí, které nejdou zrušit.
Poznámka: Pokud nevíte, jak se nějakého problému zbavit, protože se zdá až příliš komplikovaný nebo velký…zkuste ho rozložit. Můžete pak mít 3 – 4 menší úkoly místo jednoho velkého. Pak může být snadnější je splnit.
Celý tento proces může zabrat kolem 20 minut nebo déle, pokud nevymyslíte řešení dost rychle. Stojí to ale za to, protože si děláte pořádek a čistíte hlavu. Ulevíte si od zátěže a začnete se opět soustředit. Těch 20 minut za to stojí.

1 komentář:

  1. ANO, naprosto souhlasím a souzním příteli....Vše jest o pořádku nejdříve sám v sobě co nejdůležitější jest dodělat a připravovat si na další dny, vše si rozvrhovat a hlavně vždy soustředit se pak na odpočinek, relaxaci od celkového TLAKU i zatížení pracovních cílů a úkolů... Děkuji Michale za podnětný příspěvěk v tomto tématu pro motivaci důležitostí podstatnosti. Přeji krásné nové dny ve všech přítomností radostí v hojnosti spokojenosti pozitivností :-)

    OdpovědětVymazat