pondělí 17. února 2014

Tchaj-šan: Nejposvátnější čínská hora

Za nejuctívanější ze všech pěti velkých hor čínského taoismu je označován Tchaj-šan. Najdeme ho na severovýchodě Číny v provincii Šan-tung, nad městem Tai-jan. Jeho vrcholek se tyčí do výšky 1545 metrů nad mořem. Navíc za posvátnou je hora považována už 2500 let.
Tchaj-šan
Tchaj-šan
Na vrchol sice vedou dvě lanovky, ale zajímavější je použít vlastní síly a kamenné schodiště. Tchaj-šan duchovně uspokojí vyznavače taoismu, buddhismu i lámaismu ve všech variantách. A když vás tento duchovní náboj neosvítí, o mimořádný zážitek se spolehlivě postará zhruba 7000 schodů, které budete muset překonat cestou k vrcholu. 
A navíc při cestě nahoru nebudete sami. Zařadíte se do téměř souvislého zástupu poutníků, kteří míří nahoru - stejně jako to udělalo 72 čínských vládců, nepočítaně umělců a filozofů včetně Konfucia.  
Když se na místě ocitl první čínský císař Čchin Š'-chuang-ti alias Čeng, po kterém zbyla terakotová armáda, zastihla ho silná bouře. Úkryt prý našel pod několika borovicemi, kterým pak za zásluhy udělil funkce ministrů. 
  • Tchaj-šan
    Tchaj-šan
  • Tchaj-šan
    Tchaj-šan
Horu okupují zástupy lidí 
Ovšem když už máte pocit, že jste na konci sil a vrchol je na dohled, zažijete velké zklamání. Dosáhli jste pouze sedla, ze kterého teprve uvidíte samotný vrchol a konec schodů vysoko nad sebou kdesi v nebi. 
Slabé povahy odsud mohou pokračovat na vrchol lanovkou, ale zástup lidí na schodech ukazuje, že poctivý výstup po vlastních lidé považují za cennější. Jsou tu lidé mladí, což nikoho neudiví, ale potkáváte i lidi kmetského věku, kteří z dějin Číny už pamatují notný kus a časy různé. Cizinců je tu jen velmi málo. 
Na vrcholovém hřebeni stojí několik chrámů. Vedle docela nenápadných malých přírodních svatyní se tam nachází i majestátní budovy, v nichž jsou celý den uspokojovány, někdy i poněkud hlučně, duchovní potřeby poutníků.  
Posvátná hora Tchaj-šan je od roku 1987 součástí světového dědictví UNESCO. Je to samozřejmě pozoruhodné ocenění, ale co je to v měřítku dějin Číny? Horu lidé uctívají 2500 let. Kolem úpatí hory se vystřídalo mnoho císařských dynastií, zvítězilo nebo bylo poraženo mnoho rolnických povstání, vypukly války i revoluce. 
přehrát video
Objektiv
Zdroj: ČT24

Žádné komentáře:

Okomentovat