čtvrtek 26. prosince 2013

Tradice VODY


Tao se dělí na dvě větve. Číňané říkají cesta Ohně a Vody nebo jang a jin. Větev Ohně je metoda TRANSFORMACE. Prostřednictvím vědomé vůle nebo úsilí hledáš způsob, jak vytvořit stav mysli, který chceš. Např. když ti hlas v hlavě říká, že jsi hrozný člověk, chceš ho vyměnit za hlas, co říká, že jsi naprosto klidný. Přístup k meditaci z hlediska Ohně hledá především vytváření jakéhosi druhu hypnotického stavu. Typické je pro něj používání vizualizací a představ, které si potom bude moci dotyčný zvolit k prolomení stávajících podmínek a k osvobození se od nich. Cílem metody jin neboli Vody je UVOLNĚNÍ všeho, co není skutečné nebo se k neskutečnému vztahuje, aby zůstalo jen všechno to, co je skutečné nebo neměnné, ať dojde k jakýmkoliv okolnostem či změnám. pokud si opravdu myslíme, že jsme hrozným člověkem, většina lidí se bude pokoušet zbavit se té hrozné představy. To stejné uděláš se vším, o čem věříš, že ti brání, aby ses mohl vrátit zpět ke svému středu, kde jsi plně probuzeným.

Tao vody začíná s rovnováhou, aby později dosáhli svého vznešeného cíle, soucitu. Hlavním tématem je nalezení rovnováhy mezi vnitřním a vnějším. V moderní době velkých extrému trpíme vážným nedostatkem rovnováhy. A proto při jejím dosahování nezapomínej na pravidlo 70%. Nikdy bys neměl překročit 70% svých schopností. Tento princip se vztahuje ke všemu tréninku a učení a všech úrovní obtížnosti. Základem je vyhnout se extrémnímu chování. Postupně si zvykneš, že pro dosahování svého cíle nebudeš dělat ani příliš mnoho, ale ani příliš málo. A pak budeš usilovat o to být v rovnováze při dosahování jakéhokoliv cíle. To, co není trvale udržitelné, skončí. A hrubá síla, stejně jako ignorance či lhostejnost ti nepomohou k dosažení tvého skutečného potenciálu. V případě této cesty se tak vyhneš zhroucení z nedostatku energie.

Vše, co existuje je jen formou energie. ta buď plyne volně nebo se zablokuje. Pokud se zablokuje nastoupí celá kaskáda nerovnováhy. Akt pozorování je to, co vede tvou energii. Cesta Vody nepoužívá k dosahování hrubé síly jako Oheň. Naopak čeká, až se energie sama, díky tvé pozornosti , propojí s tím, co je jádrem bloku a se vším, co je sním vzájemně spojeno. Mohou to být další bloky, kterých si nejsi vědom, nebo s nimiž ještě nejsi připraven pracovat. Ale vždy se s tím spojuje metoda SUNG SHIN. Relaxovat do jádra své bytosti. Lidé znají mnohdy mnoho cest, ale nevědí, jakou se vydat. Chcete plynout? Jděte cestou vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat